«Танок на майдані Конго» в Сорочинцях

«ТНМК» - один із найбільш неповторних та самобутніх колективів України. Скоріше за все, це від неосягненної харизматичності гурту, яку простіше назвати талантом.



Про «Танків» можна сміливо сказати – це найбільш яскравий представник сучасної української музики у прямому значенні цього слова, оскільки будь-яка їхня платівка відмінно підіймає національну самосвідомість. При чому музиканти це роблять різними засобами - як гумором, так і здоровою іронією.

Найбільш свіжа робота гурту "С.П.А.М." продовжує лінію відображення сучасної української реальності. Тому "ТНМК" на Сорочинській ярмарці були вельми слушними.

САУНДЧЕК

Готувалися до свого виступу "Танки" копітко, майже 1,5 години налаштовуючи апаратуру для досягнення потрібного ефекту під час перформансу. На сцені в цей час був тільки інструментальний склад гурту. А вокалісти приїхали за 15 хвилин до початку виступу. При умові, що 5 хвилин вільного часу вони приділили журналістам, можна сказати, на сцену виходили без підготовки.

АЙН, ЦВАЙ, ДРАЙВ!


А підготовка і не знадобилася. Свою програму «ТНМК» починали з розміреної "Поїхали", після вдарили бойовиком "Іво Бобул". Група приділила належну увагу матеріалу свіжого альбому, не обходячи стороною і перевірені хіти.



Примітно, що на альбомах "ТНМК" звучить по-різному, пропонує слухачу палітру музичних стилів від репу до року з джазом та реггі. Ці елементи в певній мірі зберігаються і "в живу", але все ж на 90% ми отримуємо шикарний драйв професійної запальної рок-групи.

СЛОВО МУЗИКАНТАМ

- Що для вас виступ на Сорочинській ярмарці?

Фагот: - Це масштаб. Мені усе подобається.

Фоззі: - В мене було два фестивалі, де дуже хотілося виступити з "ТНМК" - Сорочинська ярмарка та Печенігів. Перший - головна ярмарка держави, другий проходить у моїй рідній Харківській області. І ось, за декілька хвилин, ми закриємо для себе питання Сорочинської ярмарки. В нашій картографії буде і цей фестиваль.

- «Ярмаркувати» не прийшлося?

Фоззі: - Ні, ми на базарі стояли, торгували у Харкові…

Фагот: - Мається на увазі тут.

Фоззі: - Тут? Тут не прийшлося.

Фагот: - А що таке «ярмаркувати»? Щось продавати чи забирати? Ми оглянутися не встигли, оскільки тільки-но приїхали.

- Виступ на Сорочинській ярмарці – це як акт піднесення української культури?

Фагот: - Точково і саме тут ми будемо піднімати українську культуру.

- Чим будете «брати» и розігрівати публіку?

Фагот: - Голими!

Фоззі: - Руками! До нас цю публіку файно розізгрів Микола Васильович Гоголь, і нам залишається тільки зняти вершки.

- Кілька слів про новий альбом. «С.П.А.М.» вийшов трохи похмурішим за попередні… (Фоззі показово ридає) … чому? Вдався вплив музикантів із «Фактично самі»?

Фоззі:
- Не в цьому річ. Олег Артім - наш саундпродюсер на багатьох альбомах.

Фагот:
Артім – звукорежисер.

- Але з'явився деякий відтінок «індастріалу»…

Фагот:
- Де ти побачив «індастріал»? Синтезатори з'явилися, але це віяння часу. Ми любимо експериментувати. Тому і альбоми різні виходять. Новий теж планується, але коли – важко сказати.

Фоззі
(підводячи підсумок короткому спілкуванню): - Тут барабанщик наш підходив, сказав: «Треба більше року давати, тут драйву хочуть!».

Павло Тесленко, ТВ-плюс, переклад "Музчина Україна"


Коментарі